רוב עסקאות הרכב שנעשות כיום בישראל הן של רכבי יד שניה. היות ומרביתנו קונים מכונית משומשת, חשוב מאד שנדע, נכיר ונבין מה חשוב לבדוק לפני שממהרים לחתום על העסקה.
הרבה פעמים אנחנו כבר רוצים להיות מאחורי התהליך הארוך והמפרך, וחושבים שאין צורך לבדוק את העניין לעומק. אבל מי שייחפז בהתחלה, ישלם מחיר כבד יותר בסוף. לכן, חשוב מאד לא לוותר על כמה בדיקות בסיסיות, שיהפכו את הרכישה של הרכב המשומש לבטוחה יותר.
מתחילים תמיד מבדיקת בעלות
בראש ובראשונה חשוב לוודא שמי שאתם מנהלים מולו את המשא ומתן על הרכב, הוא הבעלים האמיתי והחוקי של הרכב. בקשו לראות את רישיון הרכב ואת כל המסמכים שמוכיחים שהאדם שעומד מולכם הוא הבעלים החוקי של הרכב. אם מתעורר אצלכם חשד מסוים, בקשו אפילו לוודא שאותו אדם הוא בעלי פוליסת ביטוח חובה לרכב – העיקר שתהיו רגועים ותדעו שמדובר על אדם אמין. במאמר מוסגר נוסיף שיכול להיות שמראש מי שמולכם אומר לכם שהוא לא הבעלים של הרכב, אך יש לו ייפוי כוח חוקי לבצע מכירה של הרכב. אם אכן הוא מציג בפניכם ייפוי כוח, התהליך תקין לגמרי – אבל חשוב להקפיד ולוודא שאתם רואים כמובן את המסמך הנכון. חשוב לציין שאם מתעורר אצלכם חשד – אפשר לדרוש ולבדוק במשרד הרישוי האם הבעלים הרשומים של הרכב הוא באמת מי שמציג את עצמו כך (את הטופס שמונפק בדואר הרי תמיד אפשר לזייף).
למה הרכב נמכר?
כשאתם עומדים לקנות רכב משומש, אל תתביישו לשאול את הבעלים או את המוכר מדוע הרכב בכלל נמכר. הרי כל מוכר יגיד שהרכב הוא בעצם רכב מעולה, במצב נהדר, במחיר מציאה וכו' – אם כך למה הוא נמכר? יכול להיות שתקבלו באמת תשובה שמניחה את הדעת – הרצון של בעל הרכב לשדרג לרכב חדש, הצרכים שלו שהשתנו, מעבר שלו למקום אחר, וכיו"ב. עם זאת, במידה והתשובה נראית לכם חשודה, אתם ממש לא חייבים להמשיך בתהליך.
לא לוותר על בדיקת הרכב במכון מורשה
החלטתם שאתם רוצים להתקדם עם בעלי הרכב. לכם באופן אישי, אין את הכלים המקצועיים לבדוק את מצבו של הרכב ולדעת באיזה מצב אתם מקבלים אותו. לכן, חשוב מאד לפני הרכישה, שתלכו למכון בדיקת רכב במכון בדיקה מקצועי ומורשה. אם המוכר של הרכב הוא אדם אמין, הוא לא יתעקש איתכם על מקום מסוים שבו הרכב ייבדק, ותוכלו ללכת לכל מכון מורשה שאתם סומכים עליו. בכל מה שנוגע לעלות של הבדיקה – היא תעלה כמה מאות שקלים, ואפשר לקבוע מראש עם המוכר שהסכום יתחלק ביניכם שווה בשווה. בסיום הבדיקה, אתם תקבלו מהבודק הראשי את הדו"ח שיציין את מצבו המלא של הרכב, כולל הדברים שיש לתקן והליקויים השונים. מכאן ההמשך כבר תלוי בכם. אתם יכולים לסכם עם בעל הרכב שתלכו למוסך שמוסכם על שני הצדדים כדי שהדברים יתוקנו, או שאפשר להתמקח מחדש על המחיר לאור הליקויים שנמצאו. חשוב לציין שגם אחרי הבדיקה, מותר לכם בכל שלב להגיד שאתם לא מעוניינים ברכב, ולא ממשיכים למעמד החתימה.
ועכשיו הגיע הזמן לשלם ולהעביר בעלות
אם השתכנעתם שהכול תקין, אפשר לסכם את העסקה הסופית על הרכב. את ההעברה על הבעלות עושים בדואר, כאשר האגרה גם היא עולה כמה מאות שקלים, ואפשר לסכם מראש שתתחלקו בעלות הזו, או בכל הסדר אחר שמקובל עליכם ועל הבעלים הקודמים של הרכב. שימו לב שאתם מסכמים מראש את לוח הזמנים בין התשלומים שלכם לבין העברת הבעלות. לאחר שהטופס הונפק בדואר והכל נחתם ושולם – אפשר לצאת לדרך.